CARAVANA POVEȘTILOR – Proiect de voluntariat

afisul-proiectului

Un eveniment din cadrul 4/4 PentruPrieteni, organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România și Consiliile Americane pentru Educație Internațională

„Întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?”
(Dr. Martin Luther King Jr.)

Coordonator: Prof. Loredana MITREA
Voluntari : 25 de elevi din clasa a XI-a B
Perioada de derulare: martie-aprilie 2022

Argument

Dorința de a face bine semenilor, de a ajuta pe cei care au nevoie de sprijin este tot mai des prezentă în rândul tinerei generații. Adolescenții caută oportunități de a oferi și altora ceea ce pe ei îi face fericiți, sperând într-o lume mai bună. Din acest motiv, inițiativa Ambasadei Statelor Unite în România și a  American Councils for International Education a constituit o ocazie pentru liceenii rareșiști de a demara un proiect bazat pe valorile prieteniei și ale voluntariatului.

În perioada pandemiei de COVID-19 am putut medita cu toții mai atent la nevoile celor internați în spital. Astfel, am identificat în rândul spitalelor o lipsă a materialelor recreative din secțiile pentru copii. Pacienții, mai mici sau mai mari, nu beneficiază de săli amenajate pentru a se juca sau măcar pentru a citi. Prin urmare, perioada spitalizării devine angoasantă și greu de suportat, mai ales dacă se prelungește. Chiar dacă se internează împreună cu un părinte, copiii trec, inevitabil, prin perioade dificile atunci când se află pe un pat de spital.

De aceea, elevii Colegiului Național „Petru Rareș” s-au gândit să le ofere pacienților din secția de Pediatrie a Spitalului Județean Neamț câteva momente de detașare față de problemele de sănătate cu care se confruntă.

Scopul proiectului

Proiectul își propune dotarea secției Pediatrie cu o colecție de cărți de povești care să fie utilizată de micii pacienți și de părinții acestora pentru a face cât mai agreabilă perioada internării.

Descriere

25 de elevi voluntari din clasa a XI-a B  organizează o colectă de cărți de povești cu scopul de a le dona secției de Pediatrie. Este știut faptul că lectura poate avea efecte terapeutice și de aceea această acțiune de voluntariat va avea loc pe data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății. În lipsa posibilității de a le citi ei înșiși povești copiilor internați, voluntarii organizează o caravană a poveștilor în cadrul căreia personaje cunoscute și iubite de cei mici parcurg drumul până la Spitalul Județean unde realizează un flash-mob ce va putea fi urmărit de pacienți.

I. Identificarea grupului-țintă  

Grupul-țintă al proiectului este constituit din copii internați în secția „Pediatrie” a Spitalului Județean Neamț. S-a observat nevoia acestora de a desfășura activități recreative pe durata spitalizării, de aceea voluntarii au identificat lectura ca modalitate principală de a petrece timpul pe parcursul internării. Fie că citesc singuri sau că sunt ajutați de părinți, grație acestui proiect, pacienții vor avea la dispoziție o colecție de cărți de povești cu care să se delecteze.

II. Obiective

1. Dezvoltarea spiritului civic al elevilor

2. Cultivarea gustului pentru lectură în rândul copiilor

3. Integrarea misiunilor de voluntariat în viața adolescenților

4. Îmbunătățirea condițiilor de spitalizare pentru copii prin realizarea unor activități culturale

III. Activități

1. Colectarea cărților de povești. Termen: 4 aprilie

2. Crearea logo-ului și a afișului proiectului. Termen: 20 martie

3. Construirea unui cufăr pentru transportul cărților. Termen: 5 aprilie

4. Pregătirea unui flash-mob. Termen: 5 aprilie

5. Realizarea caravanei poveștilor de Ziua Internațională a Sănătății, 7 aprilie

6. Organizarea unei expoziții de fotografii de la eveniment, pe site-ul Colegiului Național „Petru Rareș”. Termen: 11 aprilie

IV. Produsele proiectului

-logo-ul și afișul proiectului

-un cufăr realizat de elevii voluntari  

-o colecție de cărți de povești

-o expoziție virtuală de fotografii de la eveniment

V. Colaborări

Spitalul Județean Piatra Neamț

Consiliul Școlar al Elevilor CNPR

Sustenabilitatea proiectului

          Donația de cărți către categorii dezavantajate constituie o preocupare permanentă a elevilor clasei a XI-a B pe care o vor pune în aplicare și cu alte ocazii pe parcursul vieții lor de liceeni. De asemenea, voluntarii își propun să realizeze în cadrul Spitalului Județean ateliere de lectură de povești, atunci când condițiile sanitare o vor permite.


Sari la conținut