Salvăm bunicii! – Proiect de voluntariat
- Scris de Petru Rares Admin
- Scris in Fără categorie
Un eveniment din cadrul 4/4 PentruPrieteni, organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România și Consiliile Americane pentru Educație Internațională
Coordonator: Prof. Dr. Monica Costea
Voluntari : Elevii clasei a X-a B, 30 de persoane
„Întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?”
(Dr. Martin Luther King Jr.)
Dăruind, vei dobândi! (Nicolae Steinhardt)
Scopul activității:
Scopul acestui proiect de voluntariat este de a identifica în comunitatea din Piatra-Neamț și din împrejurimi bătrâni aflați într-o situație grea (financiară, socială, emoțională) și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții lor.
Prin activitățile noastre dorim să le aducem puțină bucurie și să le facem viața mai ușoară.
Descrierea proiectului
- Identificarea grupului-țintă – cazurile de risc
Am pornit de la ideea de bunici ai lumii care nu mai au copii sau nepoți prin preajmă și sunt singuri, speriați, neputincioși și triști.
Fiecare elev / voluntar a identificat un asemenea caz în zona unde stă (la bloc, pe scară, pe stradă, în cartier, în sat), cu ajutorul adulților.
După ce am identificat nevoile lor, am gândit activități pe care să le facem în sprijinul acestor persoane vârstnice aflate într-o situație de risc, activități care se vor derula pe o perioadă de două luni, martie și aprilie 2022, până la sărbătorile pascale.
2. Conștientizarea importanței legăturii dintre generații – nevoi emoționale
Fiecare bunic are o poveste de viață impresionantă, fiecare este oglinda vie a unui trecut care a marcat nu doar destinul lui, ci și al perioadelor istorice care trebuie cunoscute de generația tânără. Numai ei mai sunt martorii unor vremuri pe care generația de azi nu le-a trăit, astfel având șansa de a le cunoaște. În consecință, este foarte important să stăm de vorbă cu ei, să le ascultăm istoriile, să învățăm de la ei experiența și înțelepciunea. Fiecare voluntar va merge de câteva ori la acești bătrâni pentru a comunica cu ei și pentru a-i ajuta, măcar puțin, în gospodărie . Încurajându-le gândurile, cuvintele, sentimentele, pe care acum le ascund, voluntarii le vor oferi ceea ce alții nu pot: atenție, respect, afecțiune. Acțiunile vor fi realizate de fiecare dintre cei 30 de elevi ai clasei a X-a B de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț.
3. O calitate mai bună a nivelului de trai – nevoi financiare
Mulți dintre vârstnici se zbat într-un trai departe de decent, într-un context economic din ce în ce mai greu după pandemie, inflație. De aceea dorim să îi ajutăm printr-o colectă umanitară desfășurată timp de 2 zile în preajma sărbătorilor pascale, prin care să strângem alimente, haine, produse de primă necesitate.
Activitatea va fi derulată cu sprijinul elevilor și profesorilor din Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț.
În vederea strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului elevii care primesc bursă de merit vor dona câte 10 lei din suma primită pentru a cumpăra o cutie de donații ce va fi așezată la chioșcul de la parterul Colegiului.
Activități concrete, produsele proiectului, colaborări:
- Crearea unei pagini a proiectului pe site-ul școlii unde elevii să pornească prin a scrie texte despre importanța vârstnicilor în comunitate. Creațiile mai frumoase vor putea fi publicate în revista școlii, ”Flori de munte” Concomitent, va fi creată și pagina de Facebook a proiectului unde elevii vor prezenta gradual experiențele voluntariatului (martie, aprilie 2022);
- Petrecerea timpului cu un bătrân care are nevoie de atenția și grija unui om tânăr (martie, aprilie 2022)
- Ateliere pentru a păstra vii tradițiile: dăruirea de mărțișoare și de ouă încondeiate făcute de elevi, cu prilejul sărbătorilor Mărțișorului și Paștelui (martie, aprilie 2022);
- Realizarea unei expoziții de fotografie cu fotografii și poveștile fiecărui caz în parte, susținută de elevii clasei a X-a B pentru colegii lor din liceu/ membri ai comunității locale, pentru a sensibiliza opinia publică privind greutățile acestor oameni care adesea sunt marginalizați; pentru vizibilitatea acestui produs vom colabora și cu mass-media. Creațiile elevilor vor fi reunite într-un portofoliu care va fi păstrat în Biblioteca Colegiului (aprilie 2022);
- Organizarea unei colecte umanitare timp de 2 zile înainte de Paște în care să strângem produse de primă necesitate pentru vârstnici; vom folosi rețelele sociale pentru a implica toți elevii Colegiului. Vom colabora cu Consiliul școlar al elevilor și cu ONG-ul ”Încă o șansă” – Claudia Filip (aprilie 2022);
- După derularea activităților vom folosi o oră specială de dirigenție pentru a analiza modul în care ne-am implicat fiecare, impactul activității, feed-back-ul în comunitate și alte idei de voluntariat.
Programul activităților în perioada 1-10 aprilie, cerută de organizatorul proiectului:
Luni, 4 aprilie: publicarea creațiilor despre bunici pe site-ul școlii, sub titlul ”Lumină pentru bunici”
Joi, 7 aprilie: expoziția de fotografie ”Povestile bunicilor în imagini” – Curtea interioară a Colegiului, începând cu ora 11
Vineri, 8 aprilie: Colectă umanitară ”Salvați bunicii!” – Curtea exterioară a Colegiului, ora 7,30-8.30. Colecta va fi continuată și în ziua de Luni, 11 aprilie.
Afișele activităților, realizate de eleva Neștian Maia, clasa a X-a B.
texte-Proiect-Salvam-bunicii-2022-1