Școala de vară – Diplomație și discurs public – 8-12 august 2022

Colegiul Național „Petru Rares” crop

            În perioada 8-12 august 2022, Asociația de Părinți ai elevilor din Colegiul Național Petru Rareș, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț și Colegiul Național Petru Rareș din Piatra Neamț, organizează la sediul colegiului din str. Ștefan cel Mare nr. 4, Școala de Vară de Diplomație și Discurs Public, ediția I. Proiectul, finanțat de Primăria Piatra Neamț și de Asociația de Părinți, își propune să ofere elevilor colegiului activități deosebite de vacanță, care să contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare ale acestora în spațiul public național și internațional (în română, engleză și franceză), în direcția promovării imaginii comunității din care provin în viitorul lor domeniu de activitate profesională.

 La prima ediție din acest an, s-au înscris 20 de elevi, cu vârste între 15 și 18 ani. Activitățile vor începe zilnic la ora 9 (conferințe și ateliere) și se vor încheia la orele 14 (cu un atelier de infografie). Grupa de elevi este coordonată de profesori din colegiul nemțean și va fi încadrată, prin conferințe și ateliere, în format fizic și on line, de diplomați de carieră din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, avocați de la Baroul București, actori, foști elevi ai colegiului sau invitați de la Ambasadele Marii Britanii și Franței. Elevii vor fi inițiați în tehnici de promovare a imaginii unei țări, în arta discursului public, a prezentărilor live sau on line, vor simula dezbateri, vor face jocuri pentru a încerca, în utlima zi, să fie ambasadorii propriei lor comunități pe platoul Curții Domnești. Vor conferenția ES Doamna Ambasador Răduța Dana Matache, ES Domnul Ambasador Luca Niculescu, Doamna Camelia Varvara, Ambasada României din Malaezia, Doamna Caroline Risby de la Ambasada Marii Britanii, Domnul Michael Koriche, atașatul de cooperare educativă din cadrul Ambasadei Franței, avocat Mihai Stahie, de la Baroul București, actorul Ștefan Ruxanda. Vor lucra cu elevii și profesorii Melania Iliuță și Simona Huțu-Ailoae, pe partea de discurs public și arta dezbaterii.

            Deschiderea primei ediții a acestei Școli de vară va avea loc luni, 8 august, la ora 9, în sala de festivități a colegiului. Sperăm ca programul inedit al celor cinci zile să corespundă intereselor elevilor și să constituie un punct de plecare pentru activități frumoase și în cadrul edițiilor următoare.

Asociația de Părinți ai elevilor Colegiului Național Petru Rareș din Piatra Neamț