EXAMENE D.E.L.F. la C.N.P.R.

În perioada 24-25 februarie 2018, au avut loc, la Colegiul Național Petru Rareș, examenele pentru obținerea diplomelor de limbă franceză DELF junior, nivelurile A2, B1 și B2. În baza unui parteneriat de colaborare cu Institutul Francez, începând cu anul 2014, colegiul nemțean este centru oficial pentru aceste examene, alături de alte licee din Iași și Suceava, și organizează, în fiecare an, cursuri de pregătire a acestor examene, în perioada octombrie-februarie. La cursuri se pot înscrie elevi din oraşul Piatra-Neamţ, pentru nivelurile B1 şi B2. Cursurile sunt susținute de doi profesori de franceză din Colegiul Național Petru Rareș.

În această sesiune, s-au prezentat 45 de elevi din Piatra-Neamț (Colegiul Național Petru Rareș, Colegiul Național Gheorghe Asachi, Școala gimnazială nr. 2) și Roman (Colegiul Național Roman Vodă): A2 – 5 elevi, B1 – 25 de elevi, B2 – 15 elevi. Din comisii, au făcut parte 14 profesori din județul Neamț, acreditați de Centrul Internațional de Studii Pedagogice de la Sèvres, Franța.

Din partea Institutului Francez, a fost prezentă la Piatra-Neamț doamna profesoară Ioana Teodorescu. Aceasta a remarcat atât organizarea de excepție a examenelor și disponibilitatea liceului în a pune la dispoziție spațiile și logistica necesare, cât și calitatea prestației elevilor și a evaluării profesorilor.

Subliniem faptul că aceste examene permit obținerea unei diplome recunoscute internațional, care le permite elevilor nu numai echivalarea probei de competențe în limba franceză de la bacalaureat, ci și accesul la studii universitare în țări francofone.

prof. dr. Cristina Grigori