Curs opțional de SCRIERE CREATIVĂ

Avem arta pentru ca realitatea să nu ne ucidă

(Friederich Nietzsche)

Când am fost eu în școală,  n-am avut șansa unor cursuri opționale. Tânjeam după o oră cât de mică în care puteam și noi,  elevii,  alege măcar un domeniu,  o tehnică de lucru,  un stil profesoral. Nu s-a putut - era o lume educațională strictă,  reflectând o societate mult prea restrictivă.

Azi avem șansa unor cursuri opționale din ce în ce mai multe și mai diverse,  în ciclul superior al liceului.

Dincolo de exagerările inerente (unii elevi care aleg din comoditate,  așteptările de a lua obligatoriu medii de zece chiar numai pentru simpla prezență fizică,  presiunile unor profesori de a alege cursuri în completarea orelor școlare mereu insuficiente pentru stufoasele programe), Cursurile Opționale (Curriculum-ul la Destinația Școlii) sunt o șansă la diversitate culturală și educațională ce rimează perfect cu puzzle-ul lumii moderne.

Cursul de Scriere Creativă este minunat. Eu l-am urmat în Anglia,  în calitate de cursant,  printr-un program european de formare profesională și mi-a plăcut atât de mult încât l-am repetat anul următor la școala de vară a unei Universități din Irlanda, pentru a învăța cum să îl predau copiilor. De fapt el se adresează oricărei vârste, componenta psihologică fiind esenţială, deoarece exerciţiul permanent al scrisului este un mijloc excelent de compensare a nemulţumirilor, de convertire a suferinţelor în paşi spre artă, de eliberare de sentimente negative, de transformare a unor tensiuni într-un domeniu al frumosului.

Aceste reviste / produse de proiect ale cursului demonstrează abilitățile tuturor elevilor clasei de a compune un text: putem scrie despre orice,  dar nu oricum,  ci respectând structuri,  tehnici,  punând și un strop de originalitate și de talent.

În fiecare an în care reușesc să lucrez cu ei treptele exercițiilor și să finalizez revista,   creațiile copiilor îmi bucură sufletul,  pentru că oricât de mici ar fi ele față de marea literatură,  îmi amintesc de o credință a vieții mele pe care o formulase atât de inspirat Dalai Lama: Planeta nu are nevoie de oameni care ”reușesc în viață”. Are nevoie disperată de mai mulți dintre aceia care aduc pacea,  care vindecă, care spun povești și de pasionații de tot felul…

Prof. dr. M. Costea