Nu citești o carte ?!

ok

Filmul poate fi vizualizat aici !

România se află la coada clasamentului în UE din punct de vedere al numărul de cărţi citite pe cap de locuitor. Mai mult de jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, fiind pe ultimul loc din Europa la acest capitol (conform Comisiei Europene) iar 79 % dintre români, conforma Barometrului de Consum Cultural lansat de Ministerul Culturii, nu merg la bibliotecă.

Aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacalaureat și au dificultăți la evaluările naționale. Lectura ne ajută să păstrăm vie sănătatea minţii, să avem un spirit alert şi o gândire critică, să atingem un grad ridicat de cultură și cunoaștere. Tentațiile momentului sunt către informația online, disponibilă la un click distanță, însă aceasta pe langă avantajul disponibilității are și câteva dezavantaje printre care limitarea posibilității de socializare directă. Dacă înainte copiii relaționau sănătos în spații tradiționale: la evenimente în aer liber, bibliotecă, cluburi, acum chiar și în aceste spații au activități individuale, fiecare aplecat asupra calculatorului, tabletei sau telefonului, prinși în jocuri sau pe rețele sociale.

Tot conform Barometrului de Consum, tinerii alocă zilnic activităților de pe Internet 92% din timpul total pentru comunicarea pe rețele sociale, 12% pentru cititul cărților. Filmul „Nu citești o carte?!” oglindește un personaj cu caracteristici similare celor manifestate de copiii problematici (aroganță, autosuficiență, agresivitate, infatuare, falsă charismă, vagă cultură generală) în opoziție cu alt personaj, dezirabil (binevoitor, educat, care se diferențiază prin valoare proprie).

Interacțiunea dintre cele două personaje pe lângă umorul sarcastic evidențiază și tiparele comportamentale pe care privitorii filmului le vor asocia cu tipare pe care le identifică în viața reală, în jurul lor, ulterior fiind trase și concluziile: ești necitit – te faci de râs și rămâi singur sau citești și ai acces într-o comunitate care spune “nu” stupidității și în care ai ocazia să crești.

Filmul poate fi vizualizat aici !