Rămas bun, Domnule Profesor!

image

Putem umple multe și multe pagini cu aspecte ale activității de profesor și om politic a profesorului emerit Gheorghe Dumitreasa sau cu amintiri ale elevilor săi, dar cum să scrii despre dăruirea și pasiunea cu care și-a împlinit menirea de dascăl, despre generozitatea cu care a cârmuit un oraș?

Cum să descrii cât mai elocvent cu putință simțul umorului cu care descrețea frunțile colegilor, entuziasmul pe care îl insufla profesorilor tineri, la început de drum? „Lasă că-i bine așa, e bine să fii original.” Pentru colegii care l-au cunoscut, pentru elevii săi, profesorul Dumitreasa a reprezentat epoca în care învățământul se făcea „cu burta pe carte”, în care profesorul strălucit era pe un piedestal la care ajungeau doar cei străluciți ca el.

Profesorul Dumitreasa, Dumi, era prietenul tuturor, al copiilor fără posibilități, al profesorilor fără sprijin material, al valorilor incontestabile pe care le recunoștea de la primele manifestări. Exigent și generos, strălucit și revoluționar, profesorul emerit Gheorghe Dumitreasa își ia astăzi rămas bun de la școala pe care a servit-o zeci de ani și de la oamenii pe care i-a iubit etern.

Drum bun în eternitate, Domnule Profesor! Veți trăi veșnic prin momentul de istorie pe care l-ați scris în Cartea de Aur a Colegiului Național „Petru Rareș” și a municipiului Piatra Neamț! Dumnezeu să vă lumineze drumul în Marea Trecere!

Colegii din Colegiul Național Petru Rareș

Dumitreasa

Interviu audio cu domnul profesor DUMITREASA (realizat de doamna prof. dr. Drexler Dorina și eleva Ioana Afetelor)

Două secvențe video cu domnul profesor DUMITREASA

Carte de condoleanțe


Iolanda Tarcinsky

Un om de caracter, cu coloana verticala prin care matematica mi-a intrat pana in maduva oaselor. Sever cand veni vorba de formule insa empatc cand veni vorba de umanitate. Condoleante familiei


Mihaela Popirda

Regrete eterne pentru cel ce mi-a fost diriginte și profesor de matematica, un PROFESOR care ne-a transmis nu numai știința matematicii dar ne-a format ca viitori adulți, cu mândrie ca absolvenți ai Colegiului Rareș.


Mirela Grigorovici

Rămas bun, Stimate Domnule Profesor!

Rămân amintirile neprețuite ale unui profesor unic, carismatic, exigent, care ne-a modelat nu numai mințile, ci și caracterele, care a descoperit și cultivat excelența în abilitățile noastre. Profesor pe care cu toții l-am respectat și iubit.
Un reper de marcă al Colegiului Național “Petru Rareș”.
Drum lin și veșnică amintire! Dumnezeu să vă de-a odihnă, în liniște și pace!

Dr. Mirela Grigorovici (Zvîncă) – promoția 1984
Medic primar anatomopatolog
Șef Serviciu AP Spitalul Clinic Căi Ferate Iași


Constantin-Viorel Iovoaia

Ramas bun, domnule profesor!
Pentru mine ati fost mai mult decat profesor, ati fost omul care m-a modelat si format, omul care m-a facut sa fiu si astazi mandru ca am absolvit Colegiul Petru Rares!
Drum lin printre stele! Dumnezeu sa va odihneasca in pace!
Sincere condoleante familiei!


Raluca Vacarescu

Voi pastra in suflet amintirile din anii de liceu, drumetiile pe Ceahlau si frumoasele momente petrecute la intalnirea din 2019. Va multumesc pentru cunostintele transmise, pentru pasiunea cu care ne-ati predat matematica. Ati stiut sa incalciti si sa descalciti cu dibacie probleme ce mi-au pus mintea la incercare, ati reusit sa ungeti rotite scartaind si sa impletiti mii de sinapse pentru a transforma eleva de ieri in profesionistul de astazi.

Drum lin, Domnule Profesor!
Condoleante familiei.

Raluca Vacarescu (Promotia 1999, ultima generatie Dumitreasa)


Gabriela (Cojoc) & Victor Covic

Ne vom aduce aminte mereu cu drag de anii de liceu in care Domnul Dumitreasa / Dumi a fost in mod clar personalitatea numarul unu din corpul profesoral remarcabil de care am avut norocul sa beneficiem in acea etapa a vietii. Si ii vom ramane mereu recunoscatori pentru contributia esentiala la formarea gandirii noastre – logica, analitica si creativa. Din pacate firul vietii s-a incheiat, dar Dumi va ramane inca multi ani in amintirile generatiilor de elevi pe care i-a format. Un gand bun pentru cei apropiati dascalului nostru.


Simona Iorgu (Toma),Oliviu Iorgu

Ramas bun,Domnule Profesor! Ramanem in prag,sa va petrecem pe drumul fara de sfarsit ,sa va purtam in suflet si in minte ; pentru ca nu cred sa fie vreun raresean-fie el si medicinist-care sa nu va poarte amprenta si care sa nu va datoreze devenirea. Ramanem sa va cinstim amintirea si sa spunem povestile despre Dumi-nu doar intre noi,cei care am avut norocul sa va fim elevi,dar si celor care au venit mai tarziu pe bancile Raresului. Iar amintirile astea, precum vinul,nu pot decat sa se imbogateasca cu trecerea timpului.


Mihai Lacatusu

A fost un om-profesor de la care am avut multe de învățat.
Oricare întalnire sau discuție telefonică era prilejul să punem noi proiecte în discuție, să analizam ce am reușit sau să ne sfatuim cum ajungem la performanță.
Voi păstra în amintire plăcerea cu care traia fiecare moment și bucuria mare de „rareșist”.
Sigur sunt că de acolo de unde este ne transmite gândurile sale. Voi pastra vie memoria acestui minunat coleg și prieten.
Bunul Dumnezeu știe să-l aibă în grija!
Nouă nu ne rămâne decât să nu-l uităm și să-l pomenim mereu în rugaciune.
Rămas bun Domnule Profesor!


Carmen Galinescu Carausu

Respect și plecăciune în fata unui mare profesor. A învățat generații să gândească. A știut să provoace inteligențe și să descopere genii.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumina!


Tautu Adina Cristina

Rămas bun,Domnule Profesor ! Un adevărat Profesor! Condoleanțe familiei !


Luminita Gutu

Ramas bun domnule Profesor! Dumnezeu sa va aiba in grija lui!Drum lin catre stele acolo unde nu este nici durere nici suspin.


Florina Raica (fosta Coca)

Zbor lin, profesore! Ai fost unul dintre putinii dascăli adevărați pe care i-am întâlnit în viata aceasta! Ai fost trist când am decis sa devin medic caci ai fi vrut sa merg pe drumul matematicii, dar ai avut puterea sa ma încurajezi spunandu-mi ca un medic cu minte de matematician face cât doi medici la un loc. A contat enorm pentru mine și îți mulțumesc! Dumnezeu sa te odihnească!


Marius Hirte

Va multumesc tare mult domnule profesor si sper sa nu va fi facut de rusine pe dumneavoastra si pe toti profesorii Liceului Petru Rares care s-au grabit sa plece inainte de vreme.


Anca Podpiera

Recunoștință veșnică pentru lecțiile de matematică, demnitate si umor care ne-au dat aripi. Nu vom uita nici călătoriile împreuna pe Ceahlău nici fondantele pe care ni le ofereați cu drag la ocazii. Condoleanțe familiei!

Anca Pruteanu Podpiera, promoția 1992


Ioana Ungureanu (casat. Lovin)

Scriu aceste randuri și in numele mamei mele, Michaela Marin, fosta eleva a domnului profesor Dumitreasa. Pot spune ca toata copilaria mea am auzit numai cuvinte de lauda din partea mamei cu privire la domnul profesor. Mama spunea cu mandrie ce onoare a fost sa ii fie eleva, cat de greu se muncea atat la orele de matematica cat si acasa, si cat se invata. Crescand, si ajungand si ajungand si eu Raresita, am invatat si eu pe branci din culegerile semnate prof Dumitreasa. Mama este grav bolnava dar m-a rugat sa transmit sincere condoleante din partea ei.


Moraru (Voina) Simona

Dumi a fost un fenomen. A crescut oameni și a conturat caractere. Ii rămânem pe veci recunoscători. A fost un profesor pretențios și cu carisma, un adevărat dascăl. Multumim din suflet! Rămâneți cu bine! Sincere păreri de rau.


Laurentiu Dan Marinovici

Un profesor neconvențional care m-a învățat nu doar matematică solidă, dar și cum să gândesc profund și să abordez rezolvarea problemelor. Și toate astea se văd azi nu doar în carieră dar și în viață. Vă mulțumesc. Odihnă veșnică în pace.


Dan Hascalovici

A mai plecat la ceruri un OM din vechea gardă!
Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule profesor!


Dorina Drexler

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească între drepții săi! A trecut definitiv în lumea legendelor un valoros profesor al “Rareșului”…


Oana Avarvarei Daelmans

Domnule profesor…pios omagiu
Ați fost un prieten apropiat tatalui meu…am colaborat..și v am apreciat mereu
Drum cu lumina …Dumi ..sau Ghiță…Drum cu lumina Domnule Profesor


Daly Marciuc

Pios omagiu domnului profesor Gheorghe Dumitreasa, unul dintre cei care a marcat formarea unui șir lung de generații de absolvenți ai Liceului Petru Rareș din Piatra Neamț. A fost un model pentru mulți dintre noi. Avea cu adevărat vocația de educator, ne purta cu o inegalabilă naturalețe în lumea matematicii și nu numai. Simțeam că suntem martori la crearea conceptelor matematice, chiar atunci, sub ochii noștri.

Drum bun, domnule profesor, într-un univers guvernat de acele valori în care ați crezut, le-ați împărtășit, iar noi, la rândul nostru, le-am asumat. Un univers viu, stimulativ și totodată calm, al sincerității, încrederii, curajului și onestității. Cu nespusă tristețe că ați plecat. Condoleanțe celor dragi.


Antonela Geanina Vieru

Rămas bun, Stimate Domnule Profesor!
Nu doar un părinte-dascăl-profesor-diriginte performant, ci și o persoana specială, carismatică, exigentă, care mi-a transmis pasiunea sa pentru matematică, m-a învățat ca orice problemă (chiar și cele din viață) are cel puțin o soluție, care mi-a condus pașii pe un drum cu obiective înalte, care știa sa modeleze nu doar mintea, dar și caracterele noastre, o coloană a Liceului P. Rares. Am fost privilegiată să îl am diriginte și profesor.
A plecat intr-o altă lume, dar va continua sa existe in aceasta prin tot ceea ce a transmis generațiilor întregi de elevi, studenți si colegi profesori … și prin ceea ce a lăsat in sufletul nostru. Voi păstra vie memoria Sa!
Odihna ușoară, dragul nostru Dumi!
Condoleanțe familiei!


Asandei Rodica

Un model pentru elevii săi, un om de excepție și un adevărat dascăl! Ii datorez reușitele din cariera de dascăl! Rămas bun, Domnule Profesor!