Crucea Casei Regale a României pentru Colegiul Național „Petru Rareș”

about-us-University-Icon-01
Comunicat de presă

            Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat mai multe distincţii şi burse unor personalităţi şi instituţii din România şi Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 25 octombrie 2019, la Palatul Regal din Bucureşti.

Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ i s-a conferit Crucea Casei Regale[1] a României, pentru servicii deosebite aduse Casei Regale, „la un secol şi jumătate de la înfiinţare, pentru că duce mai departe personalitatea şi idealurile fondatorilor săi, cărturarii Calistrat Hogaş şi Ion Negre, care s-au ostenit să pună bazele unei instituţii de educaţie trainice, care să deschidă drumul afirmării pentru generaţii de tineri din judeţul Neamţ, pentru a onora pe profesorii şi absolvenţii care aduc renume numelui liceului, dar şi pe profesorii eroi în lupta pentru întregirea naţională, precum Mihai Botez şi Nicolae Stoenescu, pentru a încuraja generaţiile actuale să continue tradiţia începută de aceşti mari înaintaşi.”

 [1] Crucea Casei Regale a României este o decoraţie acordată de Casa Regală a României,  condusă de Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei române. Distincţia a fost instituită la 10 mai 2008 şi este limitată la un număr de 150 de membri. Este destinată membrilor şi colaboratorilor Casei Majestăţii Sale care ocupă poziţii importante în administraţie, în societatea civilă, în mediul politic sau economic, în lumea culturii sau a diplomaţiei.

 

Directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, domnul profesor Grigoruţă Oniciuc, a oferit Majestăţii Sale, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, diploma aniversară a colegiului, cu însemnele școlii – marcă înregistrată, începând din acest an.

Au primit această înaltă distincţie şi Colegiul Naţional „Ion Maiorescu” din Giurgiu, Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş, Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga” din Timişoara, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Au mai fost conferite: Decoraţia Regală Nihil Sine Deo primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirică, doamnei senator Iulia Scântei, Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi. Au fost acordate mai multe Burse: Bursa Regele Mihai I: Octavian Constantin Pavel de la Universitatea de Știinţe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Cristian Malai de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova;

Bursa Regina Ana: Adina Maria Vaideș de la Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din București, Eugenia Tîltu de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. A fost decorat cu Medalia Regală pentru Loialitate domnul Daniel Şandru şi distins ca Ofiţer al Ordinului Coroana României, domnul Traian Sârcă, Cancelarul Casei Majestăţii Sale, Custodelui Coroanei.

 

Director,

prof. Grigoruță Oniciuc